Čehok: Termoplin će Gradu donirati milijun kuna i tako će se riješiti svi sporovi

D.P./Varaždinske vijesti | 6.10.2017. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je Ured za sprječavanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK) Državnog odvjetništva RH donio rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je u “slučaju” Termoplin podnio zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, od gradonačelnika Ivana Čehoka doznajemo da će odnos dioničara Termoplina krenuti drugim, mirnijim putem.

Podsjetimo, Avar je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba Termoplina, zbog, kako je tvrdio, oštećenja gradskog proračuna za 1,5 milijuna kuna jer je za gradske institucije plin plaćan po višoj cijeni od one iz ponude. Sukladno takvom stavu, vijećnici su čak donijeli zaključak prema kojem bi Termoplin morao vratiti spomenuti iznos u gradski proračun.

Međutim, kako je utvrdilo više nadležnih agencija, a na kraju i USKOK, ugovorena je bila promjenjiva cijena plina, koja je ovisila o nizu čimbenika, kao što je tečaj USD, trošak transporta, pravilnici...

S obzirom na to, a posebice i na dobro poslovanje Termoplina, ne čudi da su Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina, koji ima 50,99 posto dionica Termopina, te Ivan Topolnjak, direktor i vlasnik 42,19 posto dionica, našli zajednički jezik.

- Dogovoreno je da Termoplin Gradu Varaždinu da donaciju od milijun kuna i time će biti riješeni svi sporovi. Oni su nekada davali donacije Gradu i ne vidim u tome ništa sporno - kazao nam je gradonačelnik Čehok.

Da se razgovaralo, potvrdili su nam i u Termoplinu, ali ne i da se postigao neki dogovor, već su ukazali na nešto drugo.

- Da, točno je da su odgovorne osobe,  gradonačelnik Grada Varaždina, Ivan Čehok i direktor Termoplina d.d. Varaždin Ivan Topolnjak razgovarali u sklopu uobičajene i primjerene procedure poslovnog dijaloga. Jasno smo rekli da se ishitreni zaključak Gradskog vijeća povuče na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina jer je Termoplin pravilno fakturirao potrošnju plina Gradu Varaždinu i svim javnim ustanovama. Ovdje nema nikakvih nesporazuma, situacija je vrlo jasna, a sve tri mjerodavne institucije (HERA, AZTN i DORH) potvrdile su ono što Termoplin govori već nekoliko mjeseci - a to je, da nije bilo nikakvih preplaćenih sredstava. Donošenjem odluke DORH-a o odbijanju kaznene prijave za nas je ovaj predmet okončan - kazali su nam.

Usprkos svemu, Ivan Topolnjak čvrsto vjeruje u buduću dobru suradnju.

- Također smo, između ostalog, razgovarali i o dosadašnjoj dobroj suradnji Grada Varaždina i Termoplina d.d. Varaždin, i da želimo dobru suradnju i u budućnosti - zaključio je.

Označeno u