Čehok: Snebivamo se nad koncertom Bajage samo zato što je navodno srpski pjevač

| 16.8.2018. u 23:56h | Objavljeno u Aktualno

- Jedno je izraziti u demokratskom javnom forumu svoje mišljenje, a sasvim nešto drugo zahtijevati da vaše mišljenje bude jedino autoritativno i cenzorsko, upozorava Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik i predsjednik Skupštine TZ grada Varaždina, koja je organizator Špancirfesta na kojem u petak nastupa Momčilo Bajagić Bajaga.

Nije jasno zašto je varaždinski gradonačelnik imao potrebu izreći citirano upozorenje za Večernji list, budući da sam priznaje kako Udruga branitelja Puma ima pravo izreći svoje mišljenje u vezi koncerta Bajage, kao i da su njezini članovi, bivši branitelji, učinili to na demokratski način, ne tražeći bilo kakvu zabranu koncerta.

Iz Udruge Puma, naime, tek su poručili da je za njih, ali ne i samo za njih,  „krajnje uvredljivo organizirati nastup srpskog pjevača Momčila Bajagiča-Bajage, koji je tijekom Domovinskog rata zajedno s ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske“.

Dakle, hrvatskim braniteljima uopće nije sporno to što je po nacionalnosti Bajaga i odakle dolazi, već ono što (ni)je radio tijekom domovinskog rata, budući da oko toga postoje prijepori, posebice što je i gdje (sve) pjevao.

Upravo zbog toga uopće nije jasno  na koga misli varaždinski gradonačelnik i kad daje slijedeći ocjenu „licemjerstva“ u kojem u prvi plan stavlja nečiju nacionalnost, a ne njegove postupke.

-Snebivamo se nad koncertom Bajage samo zato što je navodno srpski pjevač, dok istodobno ti isti “pravednici” slušaju i djeci nameću zabavu u kojem su cajke vrhunac uživanja. Istodobno pak neki gradovi brane nastupe hrvatskih branitelja, ali zato otvoreno podržavaju pjevače koji nam truju ukus cajkama i “novokomponovanom” glazbom, ustvrdio je Čehok za Večernji list, ponavljajući da Varaždin nije Karlovac, što vjerojatno samo on zna što je time htio zapravo reći.

Uistinu nije poznato kome je problem u Hrvatskoj nastup bilo kojeg pjevača iz Srbije ili bilo koje druge zemlje, ukoliko iza sebe nema dvojbene i nerazjašnjene epizode iz 90-ih godina, kakve ima Bajaga, koje bi se trebale konačno i do kraja razjasniti tijekom dana kada će nam dati intervju.

Da bilo čija nacionalnost uopće nije sporna, zorno govori niz dosadašnjih i skorih koncerata glazbenika iz Srbije, među kojima je i beogradski sastav S.A.R.S.-a, koji će u Varaždinu svirati na istoj pozornici kao i Bajaga, samo dana kasnije. O tom koncertu nitko nije rekao ni slova i zašto bi jer Varaždin - kao i drugi u Hrvatskoj - bio je i jest uistinu otvoreni grad za različite kulture i umjetničke izraze, kao što to naglašavaju u TZ grada Varaždina.

Međutim, i otvorenost i kozmopolitizam bili su na udaru agresora tijekom rata pa kako kako onda ne propitkivati tko (je) što i zašto radi(o) u to vrijeme koje nije donijelo gotovo ništa dobrog Hrvatskoj, ali ni Srbiji? Kako se ne zapitati koje to vrijednosti dijele danas, kada se tog vremena na jedan čudan i krajnje neprihvatljiv način tako otvoreno i javno prisjeća Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u kojoj bivši pripadnici okupatorske vojske imaju vojne kampove, i to još za djecu!?