Čehok poručio Martinčević: Odavno sam prestao s igrom "moj tata je jači od tvog tate" Foto: Krešo Đurić

Čehok poručio Martinčević: Odavno sam prestao s igrom "moj tata je jači od tvog tate"

V.M./Varaždinske vijesti | 26.11.2018. u 11:14h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u tijeku je sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina, a gradski vijećnici pretresaju aktualne teme.

Iako je posljednjih mjeseci među građanima Varaždina aktualna tema povećanja računa za odvoz biootpada i miješanog komunalnog otpada, pitanje o tome postavio je samo vijećnik iz redova SDP-a Neven Bosilj. 

- Očekivao sam da će danas barem petero vjiećnika postaviti pitanje o tekućem otpadu, ali očito ću ja biti jedini. Donijeli smo odluku o prikupljanju otpada, kao i cjenik. Upravo sam pregledao sve i nema suglasnosti. Jesu li računi koje plaćaju naši sugrađani nelegalni? Što je s plaćanjem PDV-a? Je li on u skladu s uputama Porezne uprave - pitao je Bosilj. 

gvvz_5.JPG

Čehok mu odgovorio kako je sve objavljeno i u skladu sa zakonom. 

- Gospodinu Bosilju bih preporučio da bolje čita. Sve je objavljeno. Što se tiče PDV-a ništa nismo radili napamet i sve je u skladu s uputama Porezne uprave. Mi zakon moramo primijeniti. Zahvaljujući nama i našem razumijevanju financijskih poteškoća, uspjeli smo građanima umanjiti račune, ići ćemo i s novom odlukom - odgovorio je Čehok. 

Vijećnike je zanimalo što je problemima oko okoliša i same zgrade VTC-a, pogonom Varaždinke u Brezju, uređenjem pothodnika, riješavanja problema oko prometnih gužvi, u kojoj je situaciji rješavanje problema baliranog otpada u Brezju, što je s obnovom V. Osnovne škole,  obnovom dječjih vrtića i varaždinskom sinagogom. 

gvvz_2.JPG

- Što se tiče provedba programa i projekata iz EU fondova. Gradska vlast ima puno planova, želja, najava, međutim sami ste objavili da Razvojna agencija Sjever Dan u rubrici ima realizirano 4604 eura i to razvoj golf turizma u Hrvatskoj kroz paket aranžman Agencije Lili. Neću govoriti o svim vašim propuštenim prilikama, ali ću reći nešto o energetskoj obnovi - Grad Varaždin - nula! No održali ste dvije konferencije na kojoj ste s Kišićem i Štromarom usvajali znanja. Kada ćete s teorije prijeći na praksu? - pitala je vijećnica Natalija Martinčević navevši kako Varaždinska županija povlači mnogo europskog novca za energetske obnove zgrada. 

Gradonačelnik Ivan Čehok odgovorio joj je kako bi njega "bilo sramota da se hvali s time da se 2018. hvali s energetskim obnavljanjima fasada". 

- Mislim da sam se tamo 70-ih godina prestao igrati igru "moj tata je jači od tvog tate" Nemojte stalno s županijom. Sramota bi me bilo da imam objekte kakve ima Županija i da se hvali s time da 2018. mora energetski obnavljati fasade. Već ste dosadili s tim fasadama. Što bih trebao vikati, evo mi smo uspjeli fasade napraviti 2018. godine! Vi to morate napraviti, ali mi ne moramo jer su naše zgrade u dobrom stanju! Vas nema u Tehnloškom parku... 17 milijuna kuna... vas nema nigdje jer se vi bavite fasadama! Vi se bavite kotlovnicama. Mi to radimo usput! Sramota me da su vrtići takvi i sad da se hvalim s tim? Mi smo počeli s optikama, s e-learning, o tome da djeca i roditelji mogu iz svojih naslonjača učiti, o tome govore ljudi u Europi, a vi meni o fasadama! Za te novce mogli ste napraviti potpuno novu bolnicu, a ne ulagati u stare zgrade - odgovorio je Čehok vijećnici te dodao kako fasade neće dići standard ili privući liječnike, "jer zidovi nisu važni".

Prometne gužve, rekao je Čehok, imaju svi gradovi te bi se na to trebalo naviknuti. 

- Razmišljalo se o rotoru kod groblja, no stručnjaci nisu bili baš za to rješenje... Moramo se naviknuti na to da katkada ima gužve, to imaju svi gradovi. Nemamo puno gužvi osim kod Kučanske rampe, a i nju ćemo predložiti za EU fondove jer sami ne možemo. Imamo takvih mjesta, zato smo predložili povećanje naknade jer su troškovi porasli 30 posto. Ako nećemo podići komunalnu naknadu, nećemo izvesti ni te radove - rekao je Čehok. 

Vijećnik Bruno Ister pitao je kad će se riješiti problem Dječjeg vrtića u Koprivničkoj. 

- U tijeku su dvije obnove koje koliko čujem dobro idu, međutim vrtić koji je u u najlošijem stanju, onaj u Koprivničkoj je u statusu quo. Životna dob mu je na izmaku, pokriven je azbestnim pokrovom, a ima najviše djece. Zanima me misli li se što poduzeti vezano na taj problem - pitao je Ister.

gvvz_4.JPG

Čehok je napomenuo kako je u tom objektu bilo nekoliko stručnjaka koji nikako da se dogovore.

- Moja namjera je to srušiti, djecu privremeno preseliti i napraviti novi vrtić. To ćemo isto omogućiti podizanjem komunalne naknade. Za tri mejseca se može napraviti novi vrtić prema onim modularnim tipovima, kao što to ima Sračinec - otkrio je gradonačelnik. 

U kojoj je trenutno fazi rješavanje problema baliranog otpada u Brezju, zanimalo je Istera i vjiećnika Davora Pataftu. 

- Plan sanacije je objavljen na zahtjev ministarstva. Naša vijećnica je to objasnila. Istodobno se pregovara s vlasnikom CIOS MBO i radi se procjena vrijednosti udjela. Sve se radi. mi smo taoci, nad nama vise tri Damoklova mača. Nisam avanturist, kao što ste bili vi, koji ste sklapali ugovore dok su drugi bili važeći. Sad imamo jedan totalni pravni kaos. Treba sad izaći van pravno i to nije jednostavno - odgovorio je Čehok te dodao kako je Grad izgubio presudu u slučaju Winaira.

- Sud je presudio pravomoćno da smo dužni platiti i odštetu i sudske torškove koji nisu mali, 200 tisuća kuna... Grad će tražiti odštetu tih ljudi, svi koji su sklapali takve ugovore. Na pitanje kad će zadnja bala otići, ja ne mogu odgovoriti. radije ću izgubiti izbore nego početi micati bale i oštetiti proračun i građane da oni za nekoliko godina plaćaju odštete dvijema tvrtkama - rekao je Čehok.

gvvz_3.JPG