Čehok o prikupljanju otpada: Neće biti "smetlarske" policije i ulazaka u domove

| 10.7.2018. u 17:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nova pravila o prikupljanju otpada, koja su na snagu stupila s 1. srpnjem, dominirala su današnjim aktualcem sjednice varaždinskog Gradskog vijeća. Odgovore na pitanja od varaždinskog gradonačelnika zatražili su vijećnici Neven Strahonja i Bruno Ister.

- Cijene u Varaždinu bitno su veće nego cijene u primjerice Čakovcu i Prelogu. Primjerice, cijena dva odvoza u Varaždinu je 109,13 kn, a u Čakovcu 63 kune - ukazao je Strahonja, dok je Ister napomenuo kako će umirovljenik, stanar u zgradi, morati odvoz plaćati 125 kuna umjesto dosadašnjih 61 kunu jer je obračunska jedinica stan, a ne član domaćinstva. Također, ukazao je da su cijene povećane od 30 do 101 posto.

Gradonačelnik Ivan Čehok odgovorio im je da je dobra strana novih pravila što su građani zainteresirani za tu temu te su počeli shvaćati da nitko drugi, osim njih samih, neće zbrinuti otpad.

- Ne može njihov otpad zbrinjavati Čehok, Avar i Čistoća već oni sami moraju zbrinuti otpad koji proizvedu. Ja odgovorno tvrdim da ćemo mi uvesti sustav gospodarenja otpadom i da uskoro neće biti poteškoća. Ni u najskupljim gradovima svijeta nitko drugi umjesto građana samih ne zbrinjava njihov otpad. Nijedna domaćica u Zurichu ne pita zašto mora prati čašicu od jogurta, a što ovih dana pitaju građani - rekao je Čehok.

Nitko građane, dodao je, neće kažnjavati, igrati se „smetlarske“ policije, ulaziti u njihove domove, provjeravati jesu li dobro oprali čašicu od jogurta ili ostavljati pelene da smrde tri mjeseca.

- Nitko neće napraviti ništa protivno vašim interesima, ali će se uvesti sustav u kojem ćemo selektivno prikupljati otpad i gdje će svatko tko proizvodi otpad biti odgovoran za dio otpada koji proizvodi. Smisao ovoga je ono što cijela Europa poznaje kao direktivu, a to je smanjenje biootpada koji je dosad išao na odlagališta. Smisao svega jest selektivno odvajanje otpada, posebno biootpad, a posebno ostalo. Tako se definira i cijena, o broju odvoza. To je smisao uredbe. To nije izmislilo vijeće, Čehok i Čistoća nego je to zakon. Jedinična cijena odvoza se ne mijenja no raste broj odvoza. Vi promatrate samo odvoz crne kante, kao dosad, a ne promatrate odvoz ukupno svih kategorija otpada koje ćete odsad razvrstati. Dosad je bilo 134 odvoza godišnje, sada je 220 odvoza otpada svih kategorija otpada. To je jedino povećanje. Cijena se nije digla jedinično nego se povećao broj odvoza i cijena je vezana uz broj odvoza, a ne uz jediničnu cijenu. Jedinična cijena se nije digla - naveo je Čehok dodavši da u Čakovcu još nije donijet novi cjenik po novoj uredbi.

Građanima je poručio da smeđe kante neće biti „zmazane“, a na što ukazuju posljednjih nekoliko dana, jer će idući tjedan dobiti vreće koje će staviti u kantu za biootpad.

- Meni doma nitko ne pere kantu. Stanari, dogovorite se, svatko neka jedan tjedan opere tu kantu, no ako je to najgore pitanje, naći ćemo način da Čistoća pere te kante - kazao je Čehok.

Dodao je da je moguće da obračunska jedinica umjesto stana bude broj članova domaćinstva, no o tome se stanari sami moraju dogovoriti.

- Grad neće imati ništa protiv i Čistoća će prijeći na sustav obračuna po broju člana domaćinstva. Usto, kante su čipirane i spremni smo stanarima dati smeđu kantu od 250 L i neka je stave pod ključ u zajedničke prostorije, a predstavnik stanara će je na dan odvoza staviti van. Ako će trebati, Čistoća će napraviti i mala kompostišta za stanare zgrada, a građanima kojima nije dovoljan jedan odvoz tjedno pelena, odvozit će se češće - obećao je Čehok.

Poručio je da u ovo vrijeme neće biti nikakvih kažnjavanja, ali i da ovaj mjesec Čistoća nikome neće naplatiti odvoz nijedne biokante.

Označeno u