Čehok najavio dva nova rotora i pješački pothodnik kod Varaždinskog groblja Foto: Grad Varaždin

Čehok najavio dva nova rotora i pješački pothodnik kod Varaždinskog groblja

Varaždinske vijesti | 30.1.2019. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Gradskoj vijećnici danas je održana 3. sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Varaždina na kojoj je bilo riječi o stanju sigurnosti u 2018. godini.

Načelnik PU Varaždinske Predrag Benčić podnio je Izvješće o stanju sigurnosti za proteklu godinu te je naglasio kako rezultati ukazuju na povećanje kaznenih djela za 9 posto, a najzastupljenija su kaznena djela provale i teške krađe. Tom prilikom načelnik je još jednom pozvao sve građane da čuvaju svoju imovinu, zaključavaju kuće i eventualno uvedu neke dodatne mjere zaštite kako bi se onemogućilo daljnje povećanje broja kaznenih djela provale i krađe.

Prekršaji vezani uz remećenje javnog reda i mira su u padu, ali je zabilježen porast prekršaja uz zlouporabu opojnih droga. Najveći problem u Varaždinu i dalje predstavljaju krađe bicikala kojih je u 2018. godini evidentirano 316, ali u odnosu na 2017. godinu taj broj je ipak u padu.

Što se prometa tiče, prošle godine su na području grada zabilježene dvije smrtno stradale osobe što je istovjetan broj 2017. godini. Broj prometnih nesreća također je nepromijenjen u odnosi na godinu prije, a najveći broj nesreća zabilježen je u Optujskoj i Koprivničkoj ulici, Ulici Pavleka Miškine te Kapucinskom trgu.

Gradonačelnik Ivan Čehok zadovoljan je stanjem za proteklu godinu, naročito smanjenjem broja biciklističkih nesreća i smanjenjem broja krađa bicikala te je naglasio da se građani Varaždina mogu osjećati sigurno. Istaknuo je kako je želja Grada da se u ovoj godini prometno riješe još neke frekventne i problematične lokacije u gradu kao što je varaždinsko groblje ili križanje Gospodarske i Biškupečke ulice.

- Naručili smo izradu prometnih rješenja i najvjerojatnije će se na te dvije lokacije graditi rotori s time da bi rotor kod varaždinskog groblja imao i pothodnik za pješake. Spremamo se i u rekonstrukciju pješačkih i biciklističkih staza u 2019. godini, ponovno smo se prijavili na državni projekt "Povećanje sigurnosti na cestama" s 1,8 milijuna kuna biciklističkih staza - izjavio je gradonačelnik te najavio novi projekt osiguranja velikih manifestacija i javnih skupova koji bi bio prvi takav projekt u RH.

Grad Varaždin je s Gradom Čakovcem i Gradom Ludbregom, a u suradnji s PU Varaždinskom, prijavio projekt izravno Europskoj uniji te ukoliko bude prihvaćen, ovim inovativnim tehnološkim rješenjem osiguravale bi se velike manifestacije poput Špancirfesta ili Adventa, odnosno Porcijunkulova ili Dana Svete nedjelje u Ludbregu.