Cilj javnih kolegija je da novinari i javnost dobiju uvid u što radi uprava Foto: Krešimir Đurić

Čehok: Kino Dom postat će "košnica kreative", a u zgradu bivšeg CTŠ-a ide Društvo naša djeca

| 15.11.2017. u 13:53h | Objavljeno u Aktualno

Uređenje zgrade bivšeg Kina Dom, zgrade bivšeg Centra Tomislav Špoljar (CTŠ) u Graberju te dječjeg vrtića u Gortanovoj ulici u Varaždinu bile su tek neke od tema o kojima je novinare na današnjem kolegiju gradonačelnika izvijestio Ivan Čehok.

Riječ je inače o kolegiju po kojem je Čehok bio poznat za vrijeme svojih prijašnjih mandata, a aktualna ga je gradska vlast odlučila ponovno uvesti s ciljem postizanja što veće transparentnosti rada gradske uprave.

kino dom

- Kako smo najavili prilikom primopredaje vlasti, "žešće" smo krenuli s građevinskim radovima i privođenju svrsi gradske imovine. Nakon odluke o kupnji bivše Vartekstove robne kuće, ide se u uređenje bivše zgrade Kina Dom koju ćemo pretvoriti u veliki centar kreativne industrije. To je, naime, dio gospodarstva koji brzo raste - napomenuo je Čehok te podsjetio da je Varaždin prvi u Hrvatskoj imao takav centar i to u bivšoj vojnoj pekari. Međutim, s vremenom je postao premalen.

- Kino Dom je prostor pogodan za tu svrhu i još je jedini veći takav prostor u centru koji se može iskoristiti za javnu namjenu. Želimo da Kino Dom postane, da tako kažem, "košnica kreative" - rekao je Čehok dodavši da će projekt, nakon što se izradi projektna dokumentacija, prijaviti na fondove EU.

graber

Pomalo iznenađujuće, bivšu je gradsku vlast pohvalio što je zgradu bivšeg CTŠ dala na korištenje udrugama. Međutim, izrazio je žaljenje što nisu napravljeni nikakvi radovi na njenom uređenju.

- Zgradi je nužna energetska obnova. Usto, besmisleno je što se grije cijela zgrada, a samo se polovica koristi te smo odlučili da se u prizemlju uredi dnevni centar za osobe s invaliditetom. Taj me projekt izuzetno veseli te moram reći da su nas udruge osoba s invaliditetom pohvalile da smo grad koji je najbrže uklonio arhitektonske prepreke te smo omogućili integraciju djece s posebnim potrebama u škole i vrtiće, ali nam je nedostajao dnevni centar za njih. Kada se uredi, ovdje će moći svakodnevno dolaziti, družiti se s članovima udruga i volonterima - najavio je Čehok.

Osim udruga, u zgradu bivšeg CTŠ-a smjestilo bi se u Društvo naša djeca (DND).

- To će biti pravi objekt za civilno društvo. Prostore ćemo na korištenje ponuditi i ostalim udrugama, braniteljima... Kao gradskoj vlasti stalo nam je da imamo što više civilnih udruga koje odgovaraju na potrebe građana. Međutim, zgradu svakako trebamo obnoviti, a radovi će obuhvatiti adaptaciju unutarnjeg dijela, obnovu kotlovnice i fasade, dio radova na samoj fasadi... Procijenjena vrijednost jednostavne nabave radova na rekonstrukciji i adaptaciji iznosi 495.000 kuna - najavio je Čehok dodavši da u drugoj fazi slijedi i energetska obnova zgrade.

U tijeku je inače i jednostavna nabava za radove na sanaciji krovišta dječjeg vrtića u Gortanovoj ulici procijenjene vrijednosti 458.000 kuna. Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar pojasnio je da će se na zgradi vrtića zamijeniti čitavo krovište, a potrebno je i zbrinjavanje postojećih salonitnih ploča koje sadrže azbest. Usto, sanirat će se i krovište na 6. osnovnoj školi, a dobre vijesti aktualna gradska vlast ima i za Udrugu "Novi put" koja upravlja Prenoćištem za beskućnike.

- Na prenoćištu će se zamijeniti vrata i prozori, a radovi su vrijedni 36.237 kuna (bez PDV-a) - najavio je Čehok dodavši da će Grad preko Zajednice sportskih udruga Gimnastičkom klubu Vindija donirati 50.000 kuna za uređenje hale za treniranje u Ulici Dragutina Rakovca.

DSC 3373

Čehok i Avar naveli su da je završio prvi dio radova na 5. OŠ, a koje je naložila inspekcija.

- Inspekcija je imala 11 primjedbi, ticale su se uzemljenja, novih utičnica i prekidača... To je sve promijenjeno, stajalo je 15.000 kuna, a ne 1,5 milijuna kuna kakve su bile prve procjene troškovnika - poručio je Avar, dok je Čehok podsjetio da su se u troškovniku nalazile friteze i mikrovalne pećnice.

- No, nećemo se vraćati na to već je važno reći da će naša Agencija Sjever-DAN napraviti preduvjete za energetsku učinkovitost - najavio je Čehok.

Označeno u