Čakovečkoj bolnici 65 milijuna za rekonstrukciju i dogradnju Foto: Međimurska županija

Čakovečkoj bolnici 65 milijuna za rekonstrukciju i dogradnju

Varaždinske vijesti | 13.7.2017. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

Međimurska županija u skorom će razdoblju imati jednu od najmodernijih bolnica u regiji. Potvrđeno je to na predstavljanju projekta „Rekonstrukcija i opremanje Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije“, o kojem su govorili ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić, župan Međimurske županije Matija Posavec i voditeljica projekta Ana Kralj, iz Regionalne razvojne agencije REDEA-e.

Riječ je o jednom u nizu dokaza da se u Međimurju može s pravom govoriti o dizanju zdravstvene zaštite na jedan viši nivo, a pritom i kvalitete života svih građana. Projektom vrijednim oko 65 milijuna kuna rekonstruirati će se i opremiti prostor Županijske bolnice Čakovec kako bi se poboljšala učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici te dnevnoj kirurgiji. 50 milijuna kuna financirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna, a razliku od oko 15 milijuna pokrit će iz proračuna Međimurske županije.

U naredne 3 godine tako će se rekonstruirati i dograditi objekt Paviljon 3, javnosti poznat kao „stara interna“ u koji će se smjestiti Odjel za fizikalnu terapiju, Centralna dnevna bolnica s kemoterapijom, Odjel za psihijatriju i Psihijatrijska dnevna bolnica te će rekonstruirati i obnoviti odjel Kirurgije I. Uz građevinske radove na rekonstrukciji i dogradnji objekta Paviljon 3 te rekonstrukciji odjela Kirurgije I, odjeli Županijske bolnice Čakovec će se opremiti visokokvalitetnom i suvremenom medicinskom opremom.

Više od 100 milijuna kuna ulaganja u međimursko zdravstvo

- Kao što smo i najavili, pred nama je najveće ulaganje u međimursko zdravstvo u posljednjih 25 godina, jer uz ovo ulaganje nabavljamo opremu i rekonstruiramo odjele, opremamo sale. Uz izgradnju Doma zdravlja vrijednog 30 milijuna kina i preko 10 milijuna kuna ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, u čakovečkom i međimurskom zdravstvu zaokružili smo investicijski ciklus od preko 100 milijuna kuna. Dodana vrijednost je ta da sredstva većinom pribavljamo iz fondova, europskih i nacionalnih, a svaka kuna u ulozi je stvaranja jednog standarda kojeg naši građani zaslužuju - jasan je bio međimurski župan te dodao kako se uskoro očekuje i formalno potpisivanje ugovora s ministrom zdravstva, ali i pozvao sve međimurske građevinske tvrtke da se pripreme za natječaj i da se pobrinu da posao ostane u Međimurju.

Predstavljanje projekta održano je nakon što je 7. srpnja stigla obavijest Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, kojom je potvrđeno da je projekt uspješno zadovoljio II. fazu postupka dodjele  bespovratnih sredstava koja obuhvaća provjeru prihvatljivosti projekta, aktivnosti te ocjenjivanja kvalitete i provjeru prihvatljivosti izdataka.

- Time će u Međimurje stići odobrena bespovratna sredstva, maksimalni prijavljeni iznos koji se može dodijeliti po pojedinoj bolnici u sklopu Poziva „Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama - potvrdio je ravnatelj, ali i voditeljica projekta iz REDEA-e, agencije koja je pripremila projekt, a koja je objasnila kako se dvije godine intenzivno radi na ovom velikom projektu.

- Ovo je ujedno najveći projekt koji se u Međimurju provodi iz EU fondova, odmah do revitalizacije Muzeja Međimurja Čakovec. Posao projektnog tima koji ima devet članova unatoč svom dosadašnjem radu, tek započinje, provedba koja je pred nama je najveći izazov - naglasila je.

Ravnatelj bolnice pritom je zahvalio na podršci Županiji i njenim službama, što su podnijele rizik da se krene u pokušaj da se bolnici priskrbe maksimalna sredstva, uz pomoć stručnih službi ministarstva te uz višestruke konzultacije sa SAFU-om i Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje.

Posavec s ministrom o uređaju za magnetsku rezonanciju

Poboljšanim prostornim uvjetima i osuvremenjivanjem opreme ostvarit će se viša kvaliteta zdravstvene usluge, povećat će se učinkovitost rada te će se time skratiti i vrijeme čekanja na terapiju, a što će u konačnici imati pozitivan utjecaj na sveukupnu dobrobit pacijenata. Međimurska županija ulaže oko 14 milijuna kuna u zdravstvenih sustav iz svog proračuna, a Posavec je najavio kako očekuje građevinski dio Doma zdravlja završiti do kraja ove godine, kako bi se na proljeće mogla zgrada staviti u funkciju s našim ambulantama, te tema o kojoj će raspravljati s ministrom, nabavka uređaja za magnetsku rezonanciju.

- To je projekt koji će sasvim sigurno ići sljedeće godine u našu bolnicu, ako ne iz sredstava Ministarstva zdravlja, Zavoda za zdravstveno osiguranje, onda sasvim sigurno iz proračuna Međimurske županije. Vidjeli smo da tu postoje određeni problemi, a s obzirom na jedan standard koji smo u zdravstvu već postigli, zaslužujemo da imamo i uređaj za magnetsku rezonancu - zaključio je župan.

- U tehničkom smislu trudili smo se sve prostore tako pripremiti da zadovoljavaju svim medicinskim propisima, da bismo mogli tako pripremiti projekt, imali smo neprestanu suradnju svih odjela koji će se seliti u ove prostore. Pripremili su nam sve tehničke i tehnološke odjele kako bismo mogli vidjeti sve što trebamo, na dobrobit pacijenata i osoblja. Predvidjeli smo materijale koji su propisani po modernoj arhitekturi, ali isto i zbog ekonomske učinkovitosti - objasnila je projektantica.

- Možemo reći da nijedan odjel što se tiče bolnice neće biti bez ulaganja nakon ovog projekta, svaki od odjela će se opremiti vrhunskim aparatima koji će omogućiti da se poveća opseg poslova i kvaliteta. Paralelno uz to radimo na tome da se dovedu specijalisti i da se postojećem kadru ponovo iz EU fondova omogući kvalitetna, dugotrajna edukacija, po onim centrima koji su se pokazali uspješnima - dodao je ravnatelj.

- Želimo imati bolju opremu, suvremena i moderna bolnica i zdravstveni sustav zaokružiti na jedan najbolji mogući način. Tek ću tada biti zadovoljan kad ćemo biti jedina županija u Hrvatskoj koja će imati sve zdravstvene usluge u jednom dvorištu, suvremene i prilagođene svakom pacijentu - zaključio je Posavec. Dodao je kako potpisivanje ugovora očekuje tijekom kolovoza te odmah nakon toga kreću postupci javne nabave kojima započinje rekonstrukcija.