Čačić: "Zašto DORH, koji se bavi presretanjem e-mailova, u slučaju JPP-a ne spriječi štetne radnje?" Foto: VV

Čačić: "Zašto DORH, koji se bavi presretanjem e-mailova, u slučaju JPP-a ne spriječi štetne radnje?"

IHR/Varaždinske vijesti | 16.4.2019. u 12:33h | Objavljeno u Aktualno

 - Ako već Ministarstvo znanosti i sporta svjesno čini štetu Varaždinskoj županiji, što radi DORH? U ovoj presudi je nedvosmisleno izrijekom rečeno od strane suda da temelj po kojem Vlada ne želi platiti je potpuno nezakonit. Znači, Vlada je tvrdila da Varaždinska županija nije kao proračunski korisnik pribavila suglasnost Ministarstva financija za isplate, a u ovoj presudi, kao i u onoj prethodnoj, izrijekom piše da Županije nisu proračunski korisnici i ne trebaju nikakve suglasnosti. Da je Ministarstvo proračunski korisnik zna malo dijete, ne treba biti državni odvjetnik za to. U slučaju JPP-a i dalje se svjesno postupa protuzakonito, a tu nije samo odgovornost u ministrici Divjak, nego i u DORH-u. Ako već ministrica Divjak ne vodi računa o tome da će njezino Ministarstvo imati smanjen budžet, onda bi je na to trebao upozoriti DORH, to je njihova obveza. Ne kažem da se ne treba baviti e-mailovima i SMS-ovima, ali bilo bi dobro da se pozabavi i milijunima - utvrdio je župan Radimir Čačić na današnjoj konferenciji za novinare koju je sazvao u povodu presude Trgovačkog suda u Varaždinu.

Isplatiti i dug i zatezne kamate

Podsjećamo, nepravomoćnom presudom koja je donesena jučer, država, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja mora Varaždinskoj županiji isplatiti 14,2 milijuna kuna, a riječ je o neplaćenim obvezama za JPP od prosinca 2015. do 2016. godine. U presudi se ističe da je Sporazum o sufinanciranju troškova najamnine od svibnja 2013. pravno obvezujući te je sud naložio Republici Hrvatskoj da Županiji isplati dug s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama.

> Donesena nepravomoćna presuda, država mora platiti dug za JPP

Čačić je podsjetio kako sveukupni dug zbog JPP-a trenutno iznosi više od 40 milijuna kuna, bez kamata koje su se popele na 6,5 milijuna kuna. Upozorio je da zatezne kamate rastu po 10-ak posto godišnje.

– Ovaj sudski spor će trajati još nekoliko godina s obzirom da očekujemo da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja podnositi žalbe na presude, baš kao i u slučaju presude koju su dobili Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija - rekao je varaždinski župan.

Uvjeren je da će na kraju dobiti sav novac koje im država, odnosno Ministarstvo treba isplatiti za JPP.

- Kao što smo u niz navrata najavljjivali, potpuno je jasno i neupitno da će sve presude, a ovo su dvije od četiri tužbe koje su dosad podnesena, dok je peta u tijeku, potvrditi naše pravo na povrat novca - siguran je varaždinski župan. 

Štromar mogao platiti, da je želio

Na današnjoj konferenciji za novinare Čačić je pročitao izjavu potpredsjednika Vlade od 9. studenog 2017. godine, u kojoj je najavljeno da već u 2018. godini Varaždinska županija može očekivati 53 milijuna kuna u proračunu. Štormar je tada rekao da će Županiji biti plaćeno 30 milijuna kuna na temelju mirnog rješavanja sudskog spora. Rekao je i da, ako to ne učini, nije uspio u politici, podsjetio je danas Čačić.

- Neupitno je da Štromar u politici nije uspio. Nikakav novac Varaždinskoj županiji nije vraćen, tvrdio sam i tvrdim i dalje da postoji jedan kontinuirani napor svjestan i organiziran od strane HNS-a da se pokuša spriječiti Varaždinsku županiju u njezinim projektima na način da se ne izvrše obveze koje država ima prema Varaždinskoj županiji. Najbesramnije je što sad, kad će presudom biti onemogućen u daljnjem nanošenju štete Varaždinskoj županiji, to još sebi pripisuje u zaslugu. Da je ikada želio išta platiti, tijekom protekle dvije godine je to mogao učiniti bez ikakve odluke suda – naveo je župan.

Istaknuo je da su posljedice neplaćanja duga Varaždinskoj županiji velike. 

- Trenutno zatezne kamate iznose 6,5 milijuna kuna, a svakoga mjeseca povećavaju za oko 400.000 kuna. Istovremeno, oko 350.000 kuna je godišnji trošak jedne područne škole, od desetina škola koje žele ukinuti u Slavoniji i drugim krajevima. Iz toga je jasno da svaki mjesec Ministarstvo baca novac za rad jedne područne škole tijekom cijele godine, i to zbog neozbiljnosti, nesposobnosti ili zloće – upozorio je varaždinski župan. 

Usporedbe radi, izvorni proračun Varaždinske županije iznosi 74 milijuna kuna, dok se ukupan dug za JPP popeo na 40 milijuna kuna, bez kamata.