Čačić na Skupštini europskih regija, hoće li Varaždinska županija biti domaćin 2021.?

IHR/Varaždinske vijesti | 27.3.2019. u 16:14h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sudjelovao je na sastanku Izvršnog odbora i predsjedavao sastankom Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade (Odbora 3), održanima u sklopu proljetnog plenarnog zasjedanja Skupštine europskih regija od 26. do 28. ožujka u švedskom gradu Őrebru. U tu zemlju uputio se u pratnji Larise Križan Breljak, zamjenice pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove i Maje Zuber, više stručne suradnice za regionalni razvoj i europske poslove.

"Imamo kapaciteta i volje"

Prvi dan započeo je sastankom Izvršnog odbora, na kojem je podnio izvješće Odboru o odrađenim projektima i aktivnostima unutar AER-a. Čačić je tom prilikom i iskazao interes za ugošćivanjem proljetnog plenarnog zasjedanja Skupštine europskih regija 2021. godine. Trenutno su u tijeku dva projekta komunikacijsko-promocijskog tipa – "Road to the Future" i "Together for Cohesion: let's rEUnite!“, dok su dva najavljena, a riječ je o projektima obrazovanja mladih za poduzetništvo, u čemu će partner biti švedska tvrtka EMAX, i program razmjene javnih službenika, a nositelj oba će biti upravo Varaždinska županija.

- Imamo kapaciteta za provedbu projekata i volju da se bavimo s onime što znači bolju budućnost. Učenje od boljih je najsigurniji način napretka. Upravo skandinavske zemlje imaju najrazvijenije obrazovanje za poduzetništvo, a European College of Cluny, s kojim razvijamo program razmjene javnih službenika, je eminentni istraživački centar javne uprave i upravo on će biti početna točka. Nakon provedenog upitnika među institucijama i jedinicama regionalne samouprave i zadovoljavajućeg odaziva, možemo reći da je ostao još samo finalni dogovor, nakon kojeg već ovog ljeta započinjemo s provedbom aktivnosti - istaknuo je župan Radimir Čačić.

Na zajedničkoj plenarnoj sjednici okupljenima se obratio predsjednik AER-a, Magnus Berntsson i u ime domaćina, regije Őrebro, Iren Lejegren. Župan Čačić je tom prilikom dodijelio posebno priznanje, #Shinebright regiji Maramures za izvrsnu organizaciju Ljetne akademije o kulturnom naslijeđu. Održana je i svečana večera na kojoj je Čačić razgovarao o budućoj suradnji regija s Andreasom Svahnom, županom regije Őrebro i guvernerkom Mariom Larsson. 

Dobrodošao Hrvoje Kovač!

Čačić je sudjelovao i na sjednici Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade. Podnio je izvješće o radu svim članovima Odbora, ali i izrazio toplu dobrodošlicu novom članu, Hrvoju Kovaču, inače županijskom vijećniku i zamjeniku gradonačelnika Lepoglave, koji se kandidirao za predsjednika Pododbora za mlade Odbora 3. Njegova kandidatura je na sjednici jednoglasno prihvaćena, baš kao i ponovna Čačićeva kandidatura na mjesto predsjednika Odbora 3 i Natalije Martinčević, na mjesto članice Odbora za izbore Skupštine europskih regija.

Podsjetimo, Čačić je prošle godine na proljetnom plenarnom zasjedanju jednoglasno izabran za predsjednika Odbora 3 te člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija (AER) koja okuplja regije 142 regije iz 19 država. AER je najveća neovisna regionalna mreža u Europi, osnovana 1985. godine, a Varaždinska županija je njezin član od 2001. godine.