Čačić: U obnovu Doma za starije i nemoćne uložit će se 28 milijuna kuna Foto: Varaždinska županija

Čačić: U obnovu Doma za starije i nemoćne uložit će se 28 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 3.10.2018. u 08:23h | Objavljeno u Aktualno

Uz pjesmu, recitacije i veselje, u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin u ponedjeljak je, već tradicionalno, obilježen Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada. Članovi domskog pjevačkog zbora i literarno-dramske sekcije izveli su prigodni program, a pridružile su im se i članice Udruge umirovljenika Sračinec – Svibovec Podravski koje su izvele skeč.

Međunarodni dan starijih osoba čestitao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji najavio da će Dom uskoro dobiti potpuno novi izgled.

- U obnovu Doma će biti uloženo ukupno 28 milijuna kuna, i to u sklopu projekta energetske obnove za koji nam je odobreno 14,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, a uz to ćemo uložiti još 13,3 milijuna kuna vlastitih. Obnovljene će biti fasade u starom dijelu Doma te u depadansi, rekonstruirana kotlovnice, a na krovu će biti postavljena solarna elektrana. Uz to, sve sobe u Domu će biti klimatizirane, što će dodatno podići kvalitetu smještaja – istaknuo Čačić.

Napomenuo je da se briga vodi i o starijim osobama koje su smještene u vlastitim domovima.

- Upravo na Međunarodni dan starijih osoba 29 gerontomaćica počinje skrbiti o 145 osoba starijih od 65 godina. Zaposlene su u sklopu EU projekta "Zaposli – Educiraj – Pomozi", koji je vrijedan 4,5 milijuna kuna, a čiji je nositelj Društvo Crvenog križa Varaždinske županije. U Županiji imamo 122 EU projekta, no ovaj je posebno važan i vrijedan – rekao je Čačić.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin Vesna Vidović-Oreški je istaknula da Međunarodni dan starijih osoba obilježavaju još od 1991. godine kada su Ujedinjeni narodi proglasili taj Dan.

- Nama obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba nije ništa novo, jer svaki dan živimo u skladu s načelima brige o starijim osobama, kojima život nastojimo učiniti što ugodnijim – istaknula je ravnateljica Vidović-Oreški.

Na proslavi u Domu bili su i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednik Savjeta za umirovljenike Varaždinske županije Vladimir Kozjak, kao i članovi Upravnog vijeća s predsjednicom Mirom Letić.

dom_umirovljenika_dan_starijih_2018__2.JPG

dom_umirovljenika_dan_starijih_2018__4.jpg

dom_umirovljenika_dan_starijih_2018__5.jpg

dom_umirovljenika_dan_starijih_2018__6.JPG

dom_umirovljenika_dan_starijih_2018__7.JPG