Čačić: Sastanak sa Štromarom i Divjak bio konstruktivan, dogovoren model vraćanja duga Foto: Varaždinska županija

Čačić: Sastanak sa Štromarom i Divjak bio konstruktivan, dogovoren model vraćanja duga

Varaždinske vijesti | 25.11.2017. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

U Vladi Republike Hrvatske u Zagrebu jučer je, 24. studenoga, nakon gotovo tri mjeseca, održan sastanak župana Varaždinske županije Radimira Čačića s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom te ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak.

- Sastanak je održan u vrlo konstruktivnoj i srdačnoj atmosferi, a očekujemo da će suradnja biti takva i ubuduće. Kad se ostvaruju pozitivni pomaci, uvijek sam zadovoljan – istaknuo je župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare održanoj danas, 25. studenoga, u Županijskoj palači.

Povrat duga za školske objekte izgrađene po JPP-u i izvršavanje obveza u budućnosti, bile su glavne teme sastanka, na kojem su bili i zamjenik župana Tomislav Paljak te pročelnik Županijskog upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Kao što je poznato, država se sporazumom iz 2013. godine obvezala da će godišnje plaćati 15 milijuna kuna za najamnine za 32 školska objekta izgrađena po modelu JPP-a. Budući da dvije godine, 2016. i 2017., nisu plaćali tu obvezu, dug prema Varaždinskoj županiji će do kraja godine iznositi 30 milijuna kuna.

- Za Županiju je to ozbiljan problem, jer će minus u županijskom proračunu iznositi 22,5 milijuna kuna. Iako smo racionalizacijom i odgovornim ponašanjem uspjeli, uvjetno rečeno, uštedjeti 7,5 milijuna kuna, minus je i dalje velik zbog duga države u iznosu od 30 milijuna kuna – rekao je Čačić.

Na sastanku u Zagrebu je dogovoreno da će u roku od 10 dana početi proces mirenja između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vlade RH i Varaždinske županije.

- Proces mirenja će početi nakon što potpredsjednik Vlade i ja obavimo konzultacije, a cijela procedura mirenja će biti završena najkasnije s donošenjem izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. U tom trenutku će biti moguće plaćanje 30 milijuna kuna duga, kojeg država ima prema Varaždinskoj županiji – napomenuo je Čačić.

Razgovarali su i o budućim uplatama iz državnog proračuna.

- Buduće podmirivanje obveza, a to je 15 milijuna kuna godišnje počevši od 2018., nije sporno. Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama će do 3. prosinca biti na javnoj raspravi i potom upućene u proceduru, a neposredno po donošenju Zakona u Saboru, naše županijske službe će uputiti zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Zahtjev će ući u proceduru te će isplate za školske objekte iz državnog proračuna biti obavljane sukladno novim zakonskim odredbama. Takav je dogovor i tu ne bi smjelo biti dvojbi – rekao je Čačić.

Podsjetio je da je potpredsjednik Vlade Štromar već i ranije javno potvrdio da će Varaždinskoj županiji u 2018. godini biti isplaćeno ukupno 53 milijuna kuna iz državnog proračuna.

- Od ta 53 milijuna kuna, 30 milijuna se odnosi na dug po JPP-u, a 15 milijuna kuna na obveze po JPP-u u 2018. godini. Preostalih osam milijuna kuna su sredstva koja bi Županija trebala dobiti zbog novog modela financiranja županija, gradova i općina. Hoće li to doista biti osam milijuna ili manje od toga, točno ćemo znati kad podatke objavi Ministarstvo financija – rekao je Čačić.

Na sastanku u Zagrebu su otvoreni i razgovori o budućim projektima, od kojih je posebno važan Centar kompetencija za hortikulturu u Vinici. Riječ je o projektu koji se financira iz EU fondova s pet milijuna eura, a u sklopu kojeg se, uz glavnu funkciju škole, planira i obnova dvorca te arboretuma.

- Moram reći da je ministrica Divjak sama otvorila tu temu, na čemu joj zahvaljujemo. Jasno je dogovoreno da će u Varaždinskoj županiji biti Centar kompetencija za hortikulturu i povezane djelatnosti. To će dati novi život cijelom kraju – istaknuo je župan.

Dodao je da će za realizaciju projekta nove škole u Svetom Iliji pretpostavke biti stvorene donošenjem novog Zakona, a za školu u Ivancu tražit će se rješenje za zatvaranje financijske konstrukcije u kojoj je, uz državu i Grad, spremna sudjelovati i Varaždinska županija.

Razmatrane su i mogućnosti realizacije drugih objekata, kao i moguće izmjene programa te statusa škola.