Čačić: DORH je selektivan ili nesposoban u slučaju putnih naloga

| 8.3.2017. u 09:34h | Objavljeno u Aktualno

- Ovdje se prvenstveno radi o glavnom državnom odvjetniku – ili je selektivan ili nesposoban - ustvrdio je Radimir Čačić, predsjednik NS-R-a, sinoć u emisiji HTV-a Otvoreno u kojoj se raspravljalo o izmišljanju putnih naloga u vrhu hrvatske vlasti, odnosno krađi više stotina tisuća kuna.

Ovim slučajem već se neko vrijeme bavi DORH, ali je ovaj tjedan dobio potpuno novu dimenziju.

Naime, nakon što je saborski zastupnik Tomislav Saucha uhićen i pritvoren kao glavni osumnjičenik, otkriveno je da su muljanja s putnim nalozima i isplatama dnevnica vjerojatno nastavljeni i nakon što je on napustio Banske dvore. To je ustvrdio predsjednik Vlade Andrej Plenković u nazočnosti glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojeg je zamolio da sve to istraži, što je izazvalo reakcije zastupnika SDP-a koji su u tome vidjeli napad na trodiobu vlasti, a njegovo ponašanje označili su „tiranskim“.

S tako oštrim ocjenama, međutim, nije se složio gotovo nitko od nazočni u studiju HTV-a gdje su bili analitičar Neven Šimac, zastupnik SDP-a Rajko Ostojić, tajnik HDZ-a Branko Bačić, reformist Radimir Čačić, glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić te videolinkom mostovac Nikola Grmoja. Nitko od njih nije vidio narušavanje trodiobe vlasti, iako su neki navodili da bi bilo bolje da nije došlo do zajedničkog istupa.

- Sauchu su čak teretiti i za putne naloge u 2016. godini. Međutim, preko izvora u pravosuđu došao sam do popisa putnih naloga u Vladi iz te godine na kojem su bila imena savjetnika koji su navodno putovali i nakon što je Saucha otišao iz Vlade. U subou sam se susreo s Davorom Huićem, bivšim savjetnikom predsjednika Vlade T. Oreškovića, koji mi je rekao da nikada nije službeno putovao na račun Vlade, kao i da nikada nije o tome govorio u DORH-u. Pitao sam se je li ovdje po srijedi selektivan pristup DORH-a ili nemar, odnosno o čemu se radi? Zatražio sam stoga susret u Vladi da ih suočim s ovim otkrićem, ali sam umjesto toga pozvan na susret s novinarima koji je bio u ponedjeljak - otkrio je glavni urednik Nacionala koji je o svemu tome objavio napis.

Jelinić  se, uz ostalo, zapitao zašto je ukinuta sigurnosna provjera za ljude u prvom krugu vlasti.  Šimac je ukazao da se službenici ne bi smjeli stalno smjenjivati jer zbog toga slijedi trgovanje foteljama, dok je Ostojić zapitao zašto je Saucha tako brzo bio zatvoren.

- Želim vjerovati da DORH nije tražio skidanje imuniteta zastupniku bez valjanih dokaza - dodao je Grmoja.

Za Jelinića je ključno pitanje nadzor rada DORH-a koji je ovdje neučinkovit ili selektivan, odnosno pristran.

- DORH se nad nekim ljudima iživljava. Objavili smo dokument iz sudskog spisa u kojem se navodi da je ravnateljica USKOK-a poticala na krivotvorenje dokaza u slučaju Podravke - ustvrdio je urednik Nacionala.

- Slažem se s Jelinićem. Ključno je pitanje ovdje nesposobnost ili selektivan rad DORH-a. Ovo je točka na kojoj se snosi odgovornost. DORH ne može više funkcionirati na način da je neprikosnoven, a politički je ustrojen ili potpuno nesposoban - zaključio je Čačić.