Bunić na sjednici GV: Što s Aglomeracijom? Apeliram na sve da nastavimo projekt Foto: Arhiva Varaždinske vijesti

Bunić na sjednici GV: Što s Aglomeracijom? Apeliram na sve da nastavimo projekt

V.M./Varaždinske vijesti | 19.9.2018. u 18:52h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina u petak prekinuta zbog nedostatka kvoruma, nakon što su vijećnici iz redova SDP-a napustili sjednicu, nastavak sjednice je održan u utorak, 18. rujna.

Nastavljeno je s raspravom o Informaciji o razlozima obustave projekta Aglomeracije Varaždin, odnosno vijećnike je zanimalo što će se sada dogoditi sa samim projektom.

Vijećnik Davor Patafta pitao je kako je bilo moguće da je direktor Aquatehnike bez suglasnosti Nadzornog odbora, bez suglasnosti vlasnika Varkoma, bez suglasnosti Gradskog vijeća, sam s privatnim firmama potpisao sporazume na 180 milijuna kuna i da je to sad razlog zašto je projekt stao.

- Druga stvar, spominje se da je bio tu neki kupac, koji daje neku neobvezujuću ponudu i gdje on sam lijepo piše da radi izbjegavanja bilo kakvih dvojbi, ne predstavlja ponudu za otkup ili bilo kakvu transakciju s Varkomom. Ako je to sad već bila škola koja je građane koštala 30 milijuna kuna, pa možda i ovih 180 milijuna kuna koje možda nećemo dobiti iz Europe, da onda znamo da je to jako skupa škola i da ne smijemo dopustiti da se ta škola ponavlja i da direktore onda bolje kontroliramo i nadziremo i da ih postavljamo po nekakvoj struci i da uvijek pitamo struku - naveo je Patafta pitavši gradsku vlast što sada dalje napraviti.

Gradonačelnik Čehok napomenuo je kako se radi o privremenoj obustavi, a ne o blokadi te još jednom ponovio kako ovo nije specifičnost Varaždina, već da je oko 90 posto aglomeracija diljem Hrvatske privremeno zaustavljeno.

- To se dogodilo zbog neusklađenosti javne nabave s europskim direktivama. Ono što nije bilo dobro u cijelom postupku, da mi jednostavno nismo mogli znati da će do ovog doći jer uopće nismo znali za postojanje tih bočnih ugovora. Kako je moguće da Nadzorni odbor nije to znao, to je pitanje koje treba utvrditi neko drugo tjelo. Kad smo vidjeli zapisnike u kojima se to naziralo, nismo imali drugu opciju nego prijaviti sve Hrvatskim vodama.
Mi trebamo sada dokazati da od strane Varkoma nije bilo nikakve želje ni potrebe ni najmere prikrivanja, da je to bila samostalna akcija Katančića, tadašnjeg direktora Aquatehnike, Varkom tu ne bi smio snositi nikakvu odgovornost. Ono što mi sada trebamo je, 30. 10. istječe mirovanje od tri mjeseca, da dokažemo da s Varkomove strane nije bilo nikakve sumnje. Direktor Varkoma je odmah prijavio čim je vidio sumnju.
Nadam se da ćemo s Aglomeracijom nastaviti i napraviti je u roku, sve što radimo ne bi imalo smisla da se ne proširi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Taj natječaj je sad završen, mi još uvijek hvatamo korak s vremenom. Nadam se da se neće dogoditi da se ovo prolongira... Molim građane Črnca gdje su počeli radovi za strpljenje, jer to je jednostavno sad viša sila i Grad tu ništa ne može učiniti, morali smo poštivati odluku Hrvatskih voda.

Željko Bunić je naglasio kako se prema dokumentaciji vidi kako se radilo u Aquatehnici.

- S ove pozicije ja ne mogu shvatiti tako veliku neodgovornost, ne mogu shvatiti da netko tvrdi da se nešto moglo prodati nekome tko nije da ni valjanu ponudu. Sve radnje su sad pod DORH-om, MUP istražuje. Meni je rečeno da bi sve rezultati nadzora trebali biti poznati do 15. listopada. Ja bih želio vjerovati da bez obzira na šlampavost i dječju igru koju su radili, sve to nema takvu posljedicu da prekine projekt. Čak ako se i projekt prekine, obećano mi je da Vakom neće odgovarati za štetu.
Apeliram ponovno na sva ministarstva, Hrvatske vode, i sve ostale da se takav scenarij ne dogodi, da se Varkom očistio i da iz tog razloga može ići dalje s projektom, a za pogreške neka se na neki način sankcioniraju odgovorni - rekao je Bunić.

Vijećnici iz redova SDP-a, kao što su i prethodno najavili, nisu prisustvovali nastavku sjednice.