Bruno Ister (SDP): Zbog starih elektroinstalacija, 5. OŠ opasna je za korištenje! Foto: VV arhiva

Bruno Ister (SDP): Zbog starih elektroinstalacija, 5. OŠ opasna je za korištenje!

M.P./Varaždinske vijesti | 13.9.2017. u 19:05h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- Zbog elektroinstalacija starih više od 50 godina, varaždinska 5. osnovna škola opasna je za korištenje! - upozorio je to na današnjoj pressici SDP-ov gradski vijećnik Bruno Ister osvrćući se na hitno potrebnu rekonstrukciju elektroinstalacija u 5. OŠ koja, umjesto da bude privedena kraju do početka nove školske godine, još nije niti započela. Štoviše, provest će se u fazama i to, po svemu sudeći, tijekom školske godine.

- 5. OŠ građena je 60-ih godina prošlog stoljeća i instalacije i sve ostalo unutra prošlo je dvostruku životnu dob za koju je predviđeno. Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da škola, ne samo da nije tehnološki usklađena s osnovnim školama, već je u gorem stanju od područnih škola koje su odavno uređene. Naime, kada se škola gradila mjere zaštite nisu bile ni na približnoj razini kao danas - ukazao je Ister.

Upravo je on bio projektant zahvata rekonstrukcije elektroinstalacija u 5. OŠ, a za koji nije bila potrebna građevinska dozvola već samo glavni projekt izrađen po ovlaštenom inženjeru elektrotehnike i proveden stručni nadzor.

- Ja sam isprojektirao zahvat na 3.200 kvadrata škole i bila je predviđena oprema cjenovno srednje razine. Prema procjenama provjerenima na tržištu taj je posao s PDV-om koštao milijun i pol kuna, što je osigurano i u proračunu. Međutim, novoj se gradskoj vlasti taj iznos učinio prevelik te su neovlašteno i nestručno radili zahvat na njemu i smanjili ga na nekih 500.000 kuna. Kako su ga smanjili? Na način da su izbacili računalnu mrežu, vatrodojavu, sustav zaštite od munje...te da ponovno vrate staru rasvjetu za koje je pitanje vremena kada će se zapaliti. Oni bi opet vraćali te lampe, no koje čak i da žele, ne mogu vratiti jer su po novom projektu predviđene nove pozicije u skladu s novim propisima, novim svjetolotehničkim zahtjevima, modernim tehnologijama...- napomenuo je Ister.

Gradska je vlast, tvrdi, napravila jednu takvu krivotvorinu troškovnika i s njom išla na javnu nabavu. Na natječaj se javio samo jedan ponuditelj, no i on je, kaže Ister, odustao zbog nemogućeg roka.

- Sada se najavljuje da će se raditi po fazama. Što to znači? To znači da će postaviti instalacije jake struje pa će poslije toga morati raditi popravke, soboslikarske radove, pa zatim iduće godine računalnu mrežu i vatrodojavu? Da ne govorimo o sustavu zaštite od munje koji totalno nefunkcionalan! Mi djeci ove godine nismo omogućili da idu u školu koja ne samo da tehnološki nije usklađena s novim stvarima već je i škola opasna za korištenje. To je najgore od svega - upozorio je Ister.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar se, prema njegovim riječima, upustio u nešto što ne razumije.

- Normalno je da ne razumije kada nije školovan za to, no trebao bi se okružiti ljudima koji znaju. Ne moram to biti ja. Ja posve sigurno više neću raditi u Gradu kada su oni na vlasti. Međutim, važno je da se ta stvar napravi kako treba. Nedopustivo je što je mijenjao troškovnik i to bez znanja projektanta. Tvrde da su dobili suglasnost MUP-a, ali ne na ovaj krivotvoreni troškovnik već na integralni projekt! - istaknuo je SDP-ov gradski vijećnik dodavši da se cijela priča, uz Avarovo klevetanje da je posao bio dogovor koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a, može svesti u kažnjive okvire.

- Ne znam još što ću, ne želim se povlačiti po sudu, no vidjet ćemo kako će se stvar dalje razvijati. Priča je tek počela - poručio je Ister.

Označeno u