Brigadni general Zdravko Jakop iz Donje Višnjice imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu obrane

V.V. | 24.11.2016. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je danas razriješila dužnosti dosadašnjeg pomoćnika ministra obrane i istodobno imenovala novim državnim tajnikom u Ministarstvu obrane brigadnog generala Zdravka Jakopa

Informaciju o imenovanju komentirao je i predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak:

- To je neosporno priznanje stručnosti, kvaliteti i radu generala Jakopa, ali i pokazatelj da Vlada RH vrednuje i cijeni doprinos sjeverozapadne Hrvatske u Domovinskom ratu te, osobito, u sadašnjem trenutku razvoja Hrvatske. Stoga u ime Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije generalu Zdravku Jakopu čestitamo, a Predsjedniku Vlade mr. sc. Andreju Plenkoviću zahvaljujemo, na imenovanju na odgovornu dužnost državnog tajnika, te vjerujemo kako će i u drugim vladinim tijelima stručni kadrovi iz naše županije uskoro zauzeti odgovorne dužnosti.

Brigadni general Zdravko Jakop stekao je zvanje magistra inženjera prometa. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu završio je poslijediplomski studij Međunarodni odnosi te stekao stupanj magistra znanosti. U Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”, a završio je NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju organizira NATO za visoke časnike te civilno osoblje iz članica NATO-a i partnerskih zemalja (PfP, ICI, MD i dr.).

U obranu suverenosti Republike Hrvatske aktivno se uključio 31. listopada 1991. godine stupivši u 1. brigadu ZNG-a čiji je pripadnik bio do 12. veljače 1993. kad prelazi u 7. gardijsku brigadu. Ranjen je 1993. godine i ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI).

Predavač je na Ratnoj školi OSRH «Ban Josip Jelačić» na temama iz područja međunarodnih odnosa i sigurnosti, a autor je nekoliko članaka, priručnika i knjiga koje se bave ratnom i braniteljskom tematikom.