Bračni par Macolić gradi "art hotel" u središtu Varaždina

| 2.1.2018. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

Kada šećete središtem Varaždina, točnije Bakačevom ili Gajevom ulicom, nemoguće je da vam u oči ne upadne velika, nedovršena građevina, koja se proteže između dviju ulica. Ako ništa drugo, onda zato jer je građevina u tom stanju već oko dvije godine pa se mnogi pitaju što se to gradi, ali i kada će biti dovršeno.

S obzirom na to da se radi o užoj, gradskoj jezgri koja je zaštićena, odgovor smo najprije potražili u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Varaždinu iz kojeg su nas uputili na investitore - bračni par Gordanu i Slavena Macolića.

Radi se o akademskim slikarima i vlasnicima Galerije Kovačić-Macolić u Gajevoj ulici, koji su nam otkrili svoje planove. Naime, kako kažu ovi umjetnici, ali i poduzetnici, na tom mjestu planiraju otvoriti jedinstveni “art hotel”.

- U sklopu “art hotela”, koji će se prostirati na tri kata, a koji smo zamislili kao multidisciplinarni prostor, nalazio bi se “art caffe”, izložbeni prostori te ateljei i smještaj za umjetnike - pojasnili su Gordana i Slaven Macolić.

Projekt trenutno stoji jer, kako naglašavaju, istražuju mogućnost prijave na EU fondove. Kažu kako bi sve moglo biti dovršeno u roku od nekoliko mjeseci kada bi uložili vlastita sredstva, ali ne žele odbaciti mogućnost sufinanciranja kroz europske fondove za što imaju mogućnost.

Što se tiče same ideje, kroz razgovor s njima otkrivamo da na nju nisu došli preko noći, već je ona godinama polako sazrijevala. Naime, Macolići s ponosom naglašavaju da otkako su 90-ih u Varaždinu otvorili galeriju, uspijevaju sami financirati svoje poslovanje te nikada nisu bili korisnici javnih sredstava, što je čest slučaj u kulturi.

- Želimo i da “art hotel” bude samoodrživ i zato ne žurimo već pokušavamo zatvoriti financijsku konstrukciju. Naša galerija je jedina privatna galerija u gradu koja je opstala i vjerujemo da je to zbog kvalitete, ali i zbog toga jer smo uspjeli disperzirati poslovanje - kazao nam je Slaven Macolić, napominjući da on i supruga stalno nešto rade i smišljaju...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...