Bogović o učinkovitosti vođenja gradova te je li ono povezano s političkim vodstvom

D.P./Varaždinske vijesti | 12.5.2017. u 12:50h | Objavljeno u Aktualno

Je li učinkovitost vođenja gradova povezana s političkim vodstvom? 

Na to pitanje pokušali su odgovor dati dr. sc. Tomislav Bogović i profesor emeritus Tihomir Hunjak koji su u srijedu održali su zanimljivo predavanje na temu Analize učinkovitosti upravljanja gradovima u Republici Hrvatskoj od 2005. do 2015. godine.

Predavanje, koje su pozorno pratili i kandidati za gradonačelnike Alen Kišić i Ivan Čehok, se temeljilo na rezultatima istraživanja učinkovitosti upravljanja hrvatskim gradovima u razdoblju od 2005. do 2015. godini prema posebno dizajniranoj matematičkoj jednadžbi za mjerenje učinkovitosti kompleksnih jedinica.

hazu6

Bogović je pojasnio kako je istraživanje obuhvatilo resurse u domeni gradonačelnika, a s druge strane ostvarene učinke poput stope nezaposlenosti, investicija i prosječnih plaća.

- Metoda prema kojoj je istraživanje provedeno koristi se već godinama vani i prema njoj se mjerila učinkovitost gradova, bolnica pa čak i za Bundesligu se koristila. To je metoda lišena svake subjektivnosti i može se primijeniti na razna područja u kojima se mjeri učinkovitost određenih aktera u lokalnom okruženju - kazao je Bogović.

Na naše pitanje, što u slučaju, ako su svi akteri uzeti u obzir neučinkoviti, hoće li to metoda pokazati, prof. emeritus Tihomir Hunjak nam je odgovorio da neće, jer metoda u obzir uzima samo relativnu učinkovitost okruženja u kojem se ocjenjuje.

Ipak, i Hunjak i Bogović smatraju kako bi istraživanje moglo poboljšati upravljačke prakse u javnom sektoru.

- Analiza može pomoći kako neučinkovitim gradovima pomoći da postanu učinkoviti. Primjerice, da bi Grad Bjelovar postao učinkovit trebao bi za 34 posto smanjiti nezaposlenost, za 23 posto povećati plaće i privući investicije - pojasnio je Bogović.

hazu7

Što se Varaždina tiče istraživanje je pokazalo kako je u promatranom razdoblju Grad bio učinkovit 2005., 2006., 2007. i 2010. godine.

Spomenimo i kako je primarno istraživanje provedeno je u sklopu rada na doktorskoj disertaciji dr. sc. Tomislava Bogovića, pod vodstvom prof. emeritusa Tihomira Hunjaka na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.