Bilić: Ne treba nam OŠ kao politička igračka

Varaždinske vijesti | 16.2.2018. u 14:10h | Objavljeno u Aktualno

- Decentralizacija je neminovan proces u razvoju suvremenog društva, a decentralizacija regionalne i lokalne samouprave je programski cilj svih stranaka, pa tako i aktualnog HDZ-ovog premijera. Samo ona uvijek ostane zadnja u redu uz mnoštvo izgovora zašto baš sada nije trenutak da se provede jer će se nešto narušiti. Zato je i stanje u Lijepoj našoj dovelo do toga da tisuće sugrađana napušta rodne krajeve i odlaze u zemlje gdje se stvari puno bolje dogovaraju i primjenjuju. Mi valjda imamo vremena na pretek za razmišljanje i demagoške odluke - početak je to priopćenja SDP-ova gradonačelnika Grada Ludbrega Dubravka Bilića u kojem se osvrće na odluku županijskih vijećnika da Županija zadrži osnivačka prava nad OŠ Ludbreg.

U nastavku priopćenja osvrnuo se na financiranje decentraliziranih funkcija.

- Dakle, Vlada RH preko resornih ministarstava kroz državni proračun prebacuje sredstva za svaku od funkcija od nacionalnog interesa, recimo obrazovanje, osnivačima obrazovnih ustanova - gradovima i županijama ili direktno institucijama kojima je sama osnivač. I to se ne radi po političkom ključu nego Vlada svake godine donese kriterije za izračun visine decentraliziranih sredstava na temelju broja učenika, broja razrednih odjeljenja, broja m2 školskoga prostora, broja područnih škola... Svaki od tih kriterija je izražen u kunama i na kraju se dobiju decentralizirana sredstva za pojedinog osnivača, koja pak taj osnivač mora utrošiti namjenski za obrazovanje. Logično je dakle da Visoko ili Novi Marof ne financiraju školu Ludbreg i obratno. Stoga i sve obveze koje sada Varaždinska županija ima spram OŠ Ludbreg smo spremni preuzeti i financirati i dalje, od JPP-a do besplatnog prijevoza, centara izvrsnosti i sličnih dobrih projekata - kaže Bilić.

Dodaje da im ne treba OŠ kao politička igračka već da je pretvore u još bolji obrazovni centar za djecu.

- Ulaganjima decentraliziranih sredstava u razvoj naše škole, omogućavanje jednosmjenske nastave i gradnju sportske dvorane svojim poreznim ulaganjima omogućili su i građani Ludbrega. Osjećajući da je došao trenutak da nadogradimo obrazovni standard nekim projektima koji nisu u županijskim planovima, poput toplog spoja između dvorane i škole, zamjene azbestnog krova i dodatnog uređenja sportske dvorane, Gradsko vijeće je donijelo odluku o započinjanju procedure preuzimanja osnivačkih prava. U tome vijeću nema niti jednog predstavnika reformista pa onda možda župan misli da to vijeće i ne postoji, ali eto ono donosi odluke u interesu građana Ludbrega. Mene osobno ne zanima kadroviranje u školskim odborima ili zapošljavanju niti se time bavim, ali se očito netko boji da bi izgubio tu mogućnost - dodaje ludbreški gradonačelnik.

U Ludbregu se, napominje, svi sjećaju kako se zapošljavalo u OŠ jedino s iskaznicom županove stranke još prije desetak godina.

- Da, možda ja i griješim, možda ovaj sustav gradova, općina i županija treba zacementirati za sljedećih sto godina ili možda ukinuti gradove i općine i proširiti ovlasti županijama kako bi imale što raditi, ali o ovim će se pitanjima sve više raspravljati. Kao potpredsjednik Udruge gradova tražit ću i da se izmijeni i zakon kojim se omogućuje da nakon odluke Županijske skupštine ne postoji žalba. Ja osobno nisam za ukidanje županije nego njihovo jačanje u obliku pet ili šest regija s točno određenim ovlastima, ali gradovi i općine moraju jačati ne samo fiskalno nego i funkcijski i omogućavati bolji život svojim građanima. Dakle, nikako ne stoji ona katastrofična najava da dolazi u pitanje cijeli sustav obrazovanja u OŠ Ludbreg jer ti novci koje naša škola treba dobiti su već osigurani decentraliziranim sredstvima i ne uzimaju se od osnovnih škola u Novom Marofu ili Visokom. A ukoliko se izdvajaju sredstva iz izvornog proračuna Županije, onda su to opet sredstva koje Ludbrežani uplaćuju u županijski proračun i ti će novci sada ostati za neke druge projekte. Stoga mislim da nema razloga za vrijeđanja i katastrofične najave. Poštujem odluku župana Čačića i njegovu viziju razvoja osnovnog školstva, njegovih koalicijskih partnera HSS-a i HDZ-a, ali mislim da imamo pravo na drugačije mišljenje te da to mišljenje imamo pravo iznijeti. Žao mi je da ludbreški vijećnici, osim Krešimira Šaliga, nisu podržali ovu odluku jer očito rješenje svih problema koji muče našu školu vide u Županiji, bar dok ne osvoje Ludbreg - poručuje Bilić.

Označeno u