Barem za šunkicu: Varaždinskim umirovljenicima s malim mirovinama 150 kuna uskrsnice Foto: Ivana Dreven

Barem za šunkicu: Varaždinskim umirovljenicima s malim mirovinama 150 kuna uskrsnice

| 5.4.2019. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinskim umirovljenicima će uoči Uskrsa biti isplaćene jednokratne novčane pomoći, tzv. uskrsnice.

Uskrsnice u iznosu od 150 kuna isplatit će se, kao što je slučaj i s božićnicama, svim umirovljenicima koji imaju mirovine manje od 2.000 kuna, ali i korisnicima osobne invalidnine te osobama s invaliditetom koje imaju status nezaposlene osobe. Riječ je o ukupno 2.260 umirovljenika te gotovo 400 osoba koje primaju osobnu invalidninu te osoba s invaliditetom koje su nezaposlene.

- Mi smo već prošle godine rekli da se razmatra mogućnost podjele uskrsnica, no nije problem donijeti odluku, problem je pronaći sredstva. O toj odluci se govori već desetak godina, međutim nijedna gradska vlast dosad nije pronašla ta sredstva, a mi smo uspjeli ekonomičnošću, racionalnošću i smanjenim brojem ljudi koji danas radi ne samo u Gradu nego i u gradskim tvrtkama. Smanjili smo puno i materijalne troškove i ipak uspjeli namaknuti veća sredstva, a nadam se da će se proračun jednako dobro puniti i za iduću godinu te da ćemo i iduće godine moći predvidjeti uskrsnice kao dio socijalnog programa - istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali i predstavnici Udruge umirovljenika grada Varaždina.

uskrsnice_varazdin_1.jpg

Najavio je i da će Grad u suradnji s Udrugom umirovljenika osigurati i pakete onim umirovljenicima koji možda imaju mirovinu veću od 2.000 kuna, ali su u situaciji da dvoje živi od te jedne mirovine.

- Isplata počinje idući tjedan tako da se nadam da će umirovljenicima koji su u najtežoj situaciji tih 150 kuna značiti barem jednu šunkicu za Uskrs. Uskrsnice su mali vid pomoći, ali i zahvalnosti te simbolična gesta brige Grada, čime pokazujemo socijalnu osjetljivost - rekao je Čehok.

Ukupno će se za isplatu uskrsnica iz proračuna izdvojiti oko 400.000 kuna, a umirovljenici koji imaju pravo na uskrsnicu, a neće im biti isplaćena, moći će se s reklamacijom javiti gradskoj upravi.

Predsjednik Udruge umirovljenika grada Varaždina Viktor Mrzlečki ovom je prilikom naglasio dobru suradnju s gradskom vlašću te zahvalio gradonačelniku, istaknuvši da je ova vijest razveselila umirovljenike.

- Umirovljenicima i mala pomoć puno vrijedi, i zahvalni su ne samo radi pomoći, već se osjećaju da nisu zaboravljeni, osobito samci koji su prepušteni sami sebi. Nažalost, umirovljenika kojima ovo treba je puno, mnogi imaju minimalne mirovine. Može se reći da to zapravo i nije mirovina, nego socijalna pomoć, jer s mirovinom od 2.000 kuna ili manje teško je živjeti, a umirovljenici su na to prisiljeni - osvrnuo se Mrzlečki na loš socijalni status umirovljenika.

uskrsnice_varazdin_6.jpg

uskrsnice_varazdin_3.jpg

uskrsnice_varazdin_10.jpg