Ilustracija Foto: Krešimir Đurić

APSURD Kazna za vlasnike pasa koji ne čiste izmet 500 kuna, no nema je tko napisati

D.P./Varaždinske vijesti | 6.4.2017. u 10:09h | Objavljeno u Aktualno

Vlasnici pasa koji izvode svoje pse na javne površine u Gradu Varaždinu dužni su za njima i počistiti izmet. Sukladno odluci koju je donijelo Gradsko vijeće, predviđena kazna za vlasnika psa koji to ne učini je 500 kuna. Iako to zvuči kao dosta visoka kazna koja bi trebala motivirati vlasnike pasa da zaista čiste za svojim psima, onečišćene javne površine oko zgrada i u gradskim parkovima govore drugačije.

Građani ogorčeni

- S djecom želimo ići u park, igrati se s loptom ili nešto slično, a umjesto toga moramo paziti da ne stanemo na minu - kazao nam je nezadovoljan stanar koji živi u blizini “Parka Ivana Pavla II.”

- Da apsurd bude veći, tu je nedavno napravljen i park za pse, a površine okolo su svejedno pune psećeg izmeta. Pitam se gdje su komunalni redari - kaže čitatelj.

U komunalnom redarstvu pak kažu kako je neupitno da odredba o čišćenju postoji no ukazuju kako je problem s izvršenjem kazne prema prekršiteljima.

Naime, iako je komunalno redarstvo nadležno za nadzor provedbi Odluke o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka, načinu postupanja s neupisanim psima, te s napuštenim i izgubljenim životinjama, zbog ograničenih ovlasti ne mogu kažnjavati neodgovorne vlasnika pasa.

U praksi to znači sljedeće: Ako komunalni redar uoči osobu koja ne čisti za svojim psom i želi joj napisati kaznu, on prvo mora kontaktirati djelatnike PU varaždinske s obzirom na to da nije ovlašten tražiti osobne podatke, a niti zadržavati osobu kojoj želi napisati kaznu.

Posljedica toga je da se odluka Gradskog vijeća o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka, koja propisuje da u slučajevima kada posjednik izvodi svog psa na javne površine obvezno sa sobom mora nositi pribor za čišćenje i uklanjanje izmeta psa koji je na zahtjev komunalnog redara dužan pokazati - ne provodi.

Prijavite neodgovorne

Inače u Komunalnom redarstvu Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina trenutno je zaposleno četiri komunalna redara koji provode nadzore sukladno planu i rasporedu.

Ako sami uočite da netko krši odredbu Odluke o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka, načinu postupanja s neupisanim psima, te s napuštenim i izgubljenim životinjama to možete prijaviti Komunalnom redarstvu na brojeve 201-420 ili 201- 421.

Uz to možete i direktno kontaktirati nekog od četiri komunalna redara na sljedeće brojeve: Velimir Težak 098/982-2181, Ninoslav Medved 099/310-1322, Marko Hunjak 099/310-1323 i Damir Žlibar 099/311-4340.

Označeno u