ALERGIJE Počinju problemi - ambrozija u punom cvatu

| 19.8.2018. u 13:10h | Objavljeno u Aktualno

Razdoblje od sredine kolovoza do kraja rujna alergičarima predstavlja dio godine koji bi najradije preskočili - to je vrijeme kada se bilježi najveća koncentracije peludi ambrozije, jednog od najjačih prirodnih alergena.

Kako ističe Alema Ježić, voditeljica Djelatnost za zdravstvenu ekologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, tijekom cvatnje koja počinje u srpnju ambrozija proizvodi ogromne količine peludi te je iznimno štetna za zdravlje, ali i poljoprivredu.

- Pelud ambrozije izrazito je otporan, prilagodljiv i invazivan. Ambrozija proizvodi čak 8 milijuna peludnih zrnaca tijekom pet sati, a riječ je o izuzetno aerodinamičnoj peludi koja je kuglastog oblika sa šiljcima na površini. Budući da je pelud male težine, vjetar je može odnijeti i nekoliko stotina kilometara daleko - ukazuje A. Ježić na invazivnost ovog korova.

Alergeni potencijal

Pelud ambrozije ima izrazito veliki alergeni potencijal, a budući da je cvatnja već počela, osobe alergične na tu vrstu peludi vjerojatno već osjećaju probleme i imaju određene simptome.

- Peludna alergija uzrokuje simptome slične prehladi, ali se, za razliku od prehlade, pojavljuje svake godine u isto vrijeme i nikada je ne prati temperatura. Simptomi su kihanje, svrbež i curenje iz nosa, svrbež i pečenje očiju uz crvenilo i pojačano suzenje, bolni sinusi, kašljanje, otežano disanje i pritisak u prsima. Ovi simptomi mogu se razviti i u ozbiljne zdravstvene probleme poput konjuktivitisa ili astme - upozorava Ježić.

Značajan utjecaj na koncentraciju peludi u zraku imaju i meteorološki faktori, što znači da će za vrijeme kišnog ili dana bez vjetra koncentracija peludi u zraku biti niža negoli za toplog, suhog i vjetrovitog dana, stoga se alergičnim osobama savjetuje da se informiraju o kretanjima peludnih alergena te izbjegavaju odlazak u prirodu za sunčanog, suhog i vjetrovitog vremena.

- Nakon povratka kući potrebno je oprati ruke, istuširati se i oprati kosu te promijeniti odjeću. U vrijeme najveće cvatnje treba nositi naočale i šešire te izbjegavati otvarati prozore. Nastojati boraviti u zatvorenim, klimatiziranim prostorijama - savjetuje naša sugovornica te napominje da alergije nisu izlječive, ali se mogu kontrolirati, stoga uz konzultacije liječnika, treba redovito uzimati propisanu terapiju.

Među savjetima je i onaj da se rublje ne suši na otvorenom, jer se pelud može skupiti na njemu, a brojni alergičari iz naših krajeva upravo u ovom razdoblju odlaze na more. Naime, ambrozija je rasprostranjenija u kontinentalnoj Hrvatskoj, stoga se na obali “lakše diše”.

Kako bi se spriječilo njeno širenje, a time i izloženost alergenu, ambroziju je potrebno suzbijati, i to plijevljenjem mladih biljaka prije cvatnje (od travnja do srpnja) s korijenom, okopavanjem poljoprivrednih kultura, upotrebom herbicida, košnjom travnjaka i neobrađenih površina, što je i zakonski propisano. No, zapuštena zemljišta i dalje su prepuna ambrozije, stoga i ove godine alergičare ono najgore tek očekuje.

Alergično 25 posto stanovništva

Alergija predstavlja neuobičajenu reakciju obrambenog mehanizma na inače neškodljive tvari koje se nalaze u našem okolišu.

- Alergijske bolesti predstavljaju najraširenije bolesti današnjice. Procjenjuje se da u svijetu danas od nekog oblika alergijske bolesti boluje 25 posto svjetskog stanovništva s tendencijom rasta, bez obzira na dob, rasu i socijalni status. Što se tiče uzročnika alergije oni su brojni, no među najčešće alergene ubrajamo pelud, grinje, kućnu prašinu, životinjsku dlaku… - ističe voditeljica Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju te dodaje da je peludna alergija bolest sezonskog karaktera pa se simptomi alergije javljaju u vrijeme cvatnje pojedine biljke, ukoliko ona posjeduje alergenu pelud.

- U našoj su županiji, kao i u ostatku zemlje, trenutačno visoke koncentracije peludi korova, a dominira pelud koprive i ambrozije. Međutim, iako je najpoznatija, ambrozija nije jedina biljka s jakim alergenim potencijalom. Takva je i lijeska, koja cvate u siječnju. Nakon nje počinje cvatnja breze, biljka s najjačim stupnjem alergenosti među drvećem. Slijede trave, a sredinom srpnja pa do prvih mrazeva cvate ambrozija, koja stvara najviše poteškoća osobama alergičnim na pelud - kaže A. Ježić.

Označeno u