ALARMANTNO Godišnje od karcinoma pluća oboli oko 3.000 osoba

Varaždinske vijesti | 31.5.2018. u 17:50h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Svjetskog dana nepušenja, Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća „Kaj sad“ je u suradnji sa Službom za plućne bolesti i TBC Klenovnik Opće bolnice Varaždin te Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije na Franjevačkom trgu u subotu organizirala javnozdravstvenu akciju.

Putem nje su svim zainteresiranim građanima liječnici, medicinske sestre i tehničari mjerili krvni tlak, razinu šećera u krvi, određivali indeks tjelesne mase te učinili spirometriju – pretragu kojom se mjeri kapacitet pluća – s očitanjem svih nalaza i kratkim konzultacijama s liječnicima.

Kao što je istaknula Dijana Ječmenica, dr.med., iz Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik OB Varaždin cilj ovakve javnozdravstvene kampanje je pobuđivanje svijesti javnosti o štetnosti pušenja.

– Nažalost još uvijek smo premalo educirani, a još manje svjesni štetnosti pušenja koje predstavlja globalni javnozdravstveni, ali i gospodarski problem. Žalosti i činjenica kako mladi sve ranije počinju s konzumacijom cigarete, imamo sve više maloljetnih osoba koje puše, a tijekom godina promjenio se i omjer djevojčica i dječaka, te sada imamo situaciju da sve više djevojčica puši – upozorava Dijana Ječmenica, dr.med.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje od posljedica pušenja umire šest milijuna ljudi, a njih polovica su u radno produktivnoj dobi. Pušenje je jedan od vodećih rizičnih faktora koji ima štetne posljednice, a na koji se može utjecati.

– Ono djeluje na cijeli organski sustav i usko je vezano s nastankom karcinoma, posebice s nastankom karcinoma grkljana, usta, pluća i probavnog trakta. Samo kad govorimo o karcinomu pluća, 80 posto oboljelih su pušači, a kad dolaze k nama na liječenje, često je bolest već u uznapredovaloj fazi. I dok prema nekim podacima godišnje od karcinoma pluća oboli oko tri tisuće osoba, ono što najviše žalosti je da oko dvije tisuće i 900 oboljelih i umire – naglašava Dijana Ječmenica, dr.med.

I dok u Hrvatskoj postoje nacionalni programi za rano otkrivanje karcinoma dojke, debelog crijeva i karcinoma vrata maternice, još uvijek ne postoji Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma pluća.

– Trenutno je u pripremi Nacionalni program „Otkrij na vrijeme“ gdje bi se jednom godišnje pušačima starijim od 55 godine napravila pretraga CT uređajem. Međutim, vrlo je važno redovito odlaziti na preventivne sistematske preglede i napraviti snimku pluća kako bi se bolest, ukoliko postoji, otkrila u ranoj fazi, kada su mogućnosti za izliječenjem puno veće – ističe dr. Ječmenica.

Osim medicinske skrbi u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik, oboljeli od karcinoma pluća, pomoć mogu potražiti i u Udruzi oboljelih i liječenih od karcinoma pluća „Kaj sad“ koja danas broji 70-tak članova, a osnovana je prije desetak godina na inicijativu samih oboljelih, ali i medicinskog osoblja iz bolnice Klenovnik predvođenih pulomologom Vilimom Kolarićem, dr.med.

Udruga svojim članovima, ali i svim zainteresiranima stoji na raspolaganju u vidu pružanja potrebnih informacija, organiziranju javnozdravstvenih akcija, predavanja, humanitarnih događanja putem kojih prikupljaju potrebna sredstva za nabavku pomagala, te druženja sa sličnim udrugama u vidu razmjene iskustva.

Inače, Svjetski dan nepušenja svake godine obilježava se 31. svibnja kako bi se ukazalo na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicale politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Obilježavanje ovog dana potaknula je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

Ovogodišnji je Svjetski dan nepušenja posvećen temi „Duhan i kardiovaskularne bolesti“ da bi se naglasio štetan utjecaj duhanskog dima na bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti.