AFERA MERCATOR: Ide novo građevinsko vještačenje

| 18.9.2017. u 14:57h | Objavljeno u Aktualno

- Ne znam ništa o zamjeni zemljišta - rekla je Silvija Ladić Fischer, savjetnica u Varaždinskoj županiji, protekli utorak na Općinskom sudu u Koprivnici gdje je nastavljen kazneni postupak protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i bivšeg direktora Parkova Miljenka Ptičeka saslušanjem nekadašnjih gradskih vijećnika Ladić Fischer i Roberta Podolnjaka, aktualnog saborskog zastupnika.

Njih se dvojicu, podsjetimo, tereti zbog sklapanja ugovora o zamjeni zemljišta između Grada i Parkova početkom ožujka 2006. godine.

- Čehok nikada nije utjecao na mene kad sam bila vijećnica - naglasila je Ladić Fischer.

Odgovarajući na pitanje sutkinje da pojasni svoj iskaz dan USKOK-u da “Ptičeka zna iz školskih dana te da Parkovi imaju monopolistički položaj, odnosno da im se dodjeljuje više poslova koji su možda preplaćeni”, izjavila je kako to ne zna te da bi bilo bedasto da je to rekla.

- Bila su različita prepričavanja, no mogu reći da mi nitko nikada osobno nije rekao niti sam osobno čula nešto oko inkriminacije u ovom postupku. Definitivno nisam rekla da su Parkovi preplaćeni - ustvrdila je svjedokinja Ladić Fischer.

Svjedok Robert Podolnjak je rekao kako je za zamjenu zemljišta saznao u veljači 2008. godine, i to nakon što je od jednog građanina čuo da će se graditi Mercator. Stoga je postavio i vijećničko pitanje te mu je odgovoreno da su o prodaji odlučili Parkovi.

- Mislio sam da Parkovi nemaju zemljište koje mogu prodati Mercatoru jer tvrtka izvorno u pretvorbi nije imala zemljište. Odnosno, ono nije ušlo u temeljni kapital - naveo je Podolnjak, koji je to išao detaljnije ispitati.

Nekoliko je puta naglasio da se o zamjeni zemljišta nije odlučivalo na Gradskom vijeću, već je to isključivo bilo u domeni Gradskog poglavarstva.

- Kada sam bio tajnik Grada, za sređivanje i upis vlasništva nad nekretninama vezanima uz Grad bilo je zaduženo Odvjetničko društvo Vidović. To nije bio posao gradonačelnika, već nadležnih upravnih odjela. Gradonačelnik je samo potpisivao ugovore - rekao je Podolnjak, dodavši kako Čehok na njega nikada nije utjecao te ne zna je li utjecao na nekoga drugoga.
Međutim, napomenuo je kako je gradonačelnik, kao predsjednik Gradskog poglavarstva, definirao dnevni red i vodio sjednicu te je bilo logično da želi da se neka odluka, ako je ta tema na dnevnom redu, i donese. Takvo je njegovo tumačenje izazvalo negodovanje Čehokove braniteljice Jasne Novak, koja je primijetila da Podolnjak odgovara “okruglo pa na ćošak, pravo saborski”.

               Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti